nyttnorge.com

For første gang har astronomer oppdaget hva som antas å være besøkende fra et fjernt stjernesystem etter en uforklarlig gjenstand kom inn i vårt solsystem.

Gjenstanden, som nylig ble oppdaget og som du kan se video av øverst, gikk forbi solen og kan være det første bekreftede eksempelet på en komet eller asteroid som kommer fra vårt solsystem.

 

Interstellar komet

Observasjoner har hittil antydet at gjenstanden er i en sterk hyperbolisk bane, noe som betyr at den reiser raskt nok til å unnslippe solens gravitasjonstrinn.

– Når vi ser på bevegelsesmønsteret for denne [gjenstanden] forblir den hyperbolske hele veien ut – det er ingen nærmetoder til andre planeter som kunne ha gitt denne tingen en dytt, sa Dr Gareth Williams, assosiert direktør for Mindre Planet Center, ifølge UM.

– Hvis ytterligere observasjoner bekrefter det uvanlige bevegelsesmønsteret, kan dette objektet være det første klare tilfellet av en interstellar komet.

 

Ventet i flere tiår

Paul Chodas, leder av Center for Near Earth Earth Object Studies på NASAs Jet Propulsion Laboratory, har også holdt et godt øye med objektets fremgang.

– Vi har ventet på denne dagen i flere tiår, sa han.

– Det har lenge vært teoretisert at slike gjenstander eksisterer – asteroider eller kometer beveger seg mellom stjernene og av og til passerer de gjennom vårt solsystem – men dette er den første slike oppdagelsen.

DEL